Μερικά Ορόσημα στην Πορεία της Διεθνούς Χ.Α.Ν

1844

Ίδρυση στη Μεγάλη Βρετανία

1845-54

Ίδρυση Χ.Α.Ν σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Νέα Ζηλανδία

1853

Ίδρυση 1ης Χ.Α.Ν για έγχρωμους στη Washington των Η.Π.Α

1855

1Ο Παγκόσμιο Συνέδριο (Thomas Cook)

1856

Ίδρυση της 1ης φοιτητικής Χ.Α.Ν στο Τennessee των Η.Π.Α – έναρξη προγραμμάτων υποδοχής μεταναστών στο Cincinnati – 1η πισίνα στη Νέα Υόρκη

1861

Πάνω από 5.000 εθελοντές της Χ.Α.Ν υπηρέτησαν ως γιατροί, νοσηλευτές, νοσοκόμες και εφημέριοι στον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο, μετά από παρότρυνση του Προέδρου Αbraham Lincoln. Ο Ερρίκος Ντυνάν συλλαμβάνει την ιδέα της ίδρυσης του Ερυθρού Σταυρού.

1867

1ος ξενώνας νεότητας Χ.Α.Ν στο Chicago – Μεταξύ 1922 και 1940, η δυναμικότητα των ξενώνων της Χ.Α.Ν αυξήθηκε από 55.000 κρεβάτια σε περισσότερα από 100.000, περισσότερα δηλαδή από οποιαδήποτε αλυσίδα ξενοδοχείων της εποχής.

1869

Το πρώτο γυμναστήριο σε κτίριο της Χ.Α.Ν

1880

Η Χ.Α.Ν Νορβηγίας είναι η 1η οργάνωση εθνικού επιπέδου που υιοθετεί αυστηρή πολιτική ίσης εκπροσώπησης των 2 φύλων στις επιτροπές και τα συμβούλια της.

1881

Ο όρος «body building» εφευρέθηκε από γυμναστές της Χ.Α.Ν στη Βοστώνη, για να περιγράψει αυτό που σήμερα ονομάζεται «fitness training»

1885

Η πρώτη σύγχρονη κατασκήνωση για νέους και παιδιά οργανώθηκε από τη Χ.Α.Ν στη λίμνη Orange της Ν. Υόρκης.

1889

Ίδρυση της 1ης «Διεθνούς Υπηρεσίας» των Χ.Α.Ν για την ενίσχυση και ανάπτυξη των Χ.Α.Ν σε άλλες χώρες.

1891

Basket – James Naismith–Springfield –Υιοθετείται ως σήμα το κόκκινο τρίγωνο

1893

1Ο μαζικό πρόγραμμα επαγγελματικής εκπαίδευσης Χ.Α.Ν Βοστώνης

1896

Volley – W. Morgkan – Springfield

1901

1ο Νόμπελ Ειρήνης στον Ε. Ντυνάν

1910

Κολύμπι Detroit Σημαντική βοήθεια στην ανάπτυξη του προσκοπισμού διεθνώς. Ο Γραμματέας της Χ.Α.Ν Σικάγου παραιτείται προσωρινά από τη Χ.Α.Ν για να αναλάβει τη θέση του 1ου Διευθυντή των προσκόπων στις Η.Π.Α

1914-18

Α’ Παγκόσμιος πόλεμος 5.500 ΚΨΜ, ισόποσο 4,3 δις δολλάρια σε έργα ευποιίας

1916

Πρώτα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης στην Ινδία, από τον Κ.Τ. Paul 1ο Γενικό Γραμματέα της Χ.Α.Ν Ινδίας, μέσω συνεταιρισμών και πιστωτικών οργανώσεων. Καθιερώνεται από τη Χ.Α.Ν ο όρος «αγροτική ανασυγκρότηση».

1918

Διασυμμαχικοί αγώνες, το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός μέχρι τότε

1923

ίδρυση του Κινήματος για τη “Μαζική Εκπαίδευση” στην Κίνα, μέσα από τα προγράμματα της κινεζικής Χ.Α.Ν (ο μετέπειτα ηγέτης της Κίνας Μao Che Tung, ως Γραμματέας του Κ.Κ. στην πόλη Changsha, κέντρο της επαρχίας Χουνάν στη Νότια Κίνα, συνεργάζεται με την κινεζική Χ.Α.Ν για την ανάπτυξη του προγράμματος στην περιοχή ευθύνης του. Συνέπεια της αναγνώρισης του έργου της Χ.Α.Ν προς όφελος του κινεζικού λαού, ήταν το γεγονός ότι η Χ.Α.Ν Κίνας ήταν η μόνη προ-επαναστατική Μ.Κ.Ο που μπόρεσε να συνεχίσει τη λειτουργία της και μετά τη δεκαετία του 1950).

1927

1ο διεθνές πρωτάθλημα Χ.Α.Ν στη Δανία Πρωτοπορία στην καθιέρωση νυκτερινών σχολείων για τους εργαζόμενους

1928

Ιδρύεται η ιστορική ΧΑΝ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και κτίζεται το κτίριο–ορόσημο για την πόλη, σε οικόπεδο που παραχωρείται στη ΧΑΝ από την Αγιοταφική Αδελφότητα και το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

1929

Η ΔΟΕ απονέμει στην Παγκόσμια Επιτροπή της Χ.Α.Ν το «Ολυμπιακό Κύπελλο» για τις υπηρεσίες στον Αθλητισμό

1936

Ανάπτυξη από τη Χ.Α.Ν Νέας Υόρκης στις Η.Π.Α.του προγράμματος «Youth & Goverment», που για πρώτη φορά έδινε σε ανήλικους και νέους ενήλικες τη δυνατότητα έμπρακτης ενημέρωσης, συμμετοχής και συνδιαμόρφωσης διαδικασιών λήψης αποφάσεων των αρχών που τους αφορούσαν άμεσα.

1939-45

Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος – Οι εθνικές Χ.Α.Ν των εμπολέμων και μη χωρών και η Παγκόσμια Χ.Α.Ν, οργανώνουν και εκτελούν εκτεταμένα προγράμματα για τη στήριξη, περίθαλψη και αρωγή στρατευμένων, τραυματιών, προσφύγων και των οικογενειών τους σε όλες τις εμπόλεμες πλευρές.

1946

Απονέμεται το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στον John. R. Mott, για σειρά ετών Πρόεδρο της ΠΕ/Χ.Α.Ν, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό του τις προσπάθειες ολόκληρης της οργάνωσης για την παγκόσμια συναδέλφωση και ειρήνη.

1947

Η ΧΑΝ αναγνωρίζεται ως οργάνωση – σύμβουλος του Ο.Η.Ε

1948

Ίδρυση του ΠΣ Εκκλησιών με προσπάθειες Mott, και Α. Αλεβιζάτου.

1950

Το ΠΣ Εκκλησιών υιοθετεί τη «Διακήρυξη του Toronto», που αποτελεί μέχρι σήμερα τον εκκλησιολογικό του Χάρτη, μετά από εισήγηση των θεολόγων Β. Ιωαννίδη και Α. Αλεβιζάτου

1959

Η Χ.Α.Ν ιδρύει το πρόγραμμα υποβρύχιας κολύμβησης «scuba diving», που ηγείται διεθνώς όλων των σχετικών προσπαθειών, θέτοντας τα πρότυπα για τη δραστηριότητα αυτή, μέχρι το 2008.

1961-67

Συμμετοχή στον αγώνα των έγχρωμων στις Η.Π.Α υπό τον Μartin Luther King για ίσα δικαιώματα. Πολλές τοπικές Χ.Α.Ν. προσφέρουν τους χώρους τους στις τοπικές επιτροπές του κινήματος, ενώ οι ηγέτες του Μartin Luther King και Malcolm Χ φιλοξενούνται συχνά στους ξενώνες της Χ.Α.Ν. Το 1967 οι κάθε τύπου φυλετικές διακρίσεις απαγορεύονται αυστηρά σε όλες τις Χ.Α.Ν των Η.Π.Α.

1973

Κampala – 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο