Τί είναι η Χ.Α.Ν Ελλάδος

Πρόκειται για την παλαιότερη και μεγαλύτερη διεθνή εθελοντική οργάνωση για νέους (διεθνής τίτλος Y.M.C.A.), η οποία ιδρύθηκε το 1844 και λειτουργεί σήμερα σε 119 χώρες με περισσότερα από 58.000.000 μέλη. Αποστολή όλων των Χ.Α.Ν διεθνώς, μέσα από την οργάνωση προγραμμάτων και δράσεων, είναι η ισόρροπη σωματική, ψυχική και πνευματική ανάπτυξη των νέων και των παιδιών που συμμετέχουν. Πέραν όμως του μεγάλου ενδιαφέροντος προς τα παιδιά, η Χ.Α.Ν. στοχεύει και στη δραστηριοποίηση των ενηλίκων προς έκφραση των ικανοτήτων τους με διάφορους και προσαρμόσιμους στην ηλικία τους τρόπους, γεγονός που την καθιστά ολοένα και πιο υποστηρικτική στο γενικό πληθυσμό.

Η XAN Αθηνών λειτουργεί περισσότερα από 130 χρόνια και έχει την έδρα της στην Αθήνα (Σύνταγμα), ενώ διατηρεί Παραρτήματα στη Νίκαια, την Κηφισιά και τον Νέο Κόσμο. Τα προγράμματά της  περιλαμβάνουν τη λειτουργία Παιδικού Σταθμού στη Νίκαια και Βρεφονηπιακού Σταθμού στην Κηφισιά, αθλητικών ομάδων μπάσκετ, βόλεϊ, αντισφαίρισης και επιτραπέζιας αντισφαίρισης, αναγνωρισμένο Ωδείο και Σχολή Κλασσικού μπαλέτου, τμήματα μοντέρνων και παραδοσιακών χορών, μπάντα χάλκινων, χορωδιακά τμήματα νέων και ανηλίκων, ομίλους κοινωνικής προσφοράς και κατασκηνωτικά προγράμματα σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις. Με το Εθνικό Συμβούλιο των Χ.Α.Ν. Ελλάδος συνεργάζεται στη λειτουργία της κατασκήνωσης στο Πήλιο (λειτουργεί και Σχολή Στελεχών Κατασκηνώσεων), καθώς και στην επικοινωνία με τη διεθνή και παγκόσμια Χ.Α.Ν. (YMCA) και όλους τους αρμόδιους φορείς.

Από τη δεκαετία του 1920 η Χ.Α.Ν. είχε πολύ ενεργό ρόλο στην περίθαλψη προσφύγων και οικονομικά ασθενέστερων ομάδων, προγράμματα που συνεχίζει μέχρι σήμερα. Παράλληλα υποστηρίζει πρωτοβουλίες συνεργασίες με οργανώσεις και ομάδες νέων από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της Αστικής μη Κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία «ΔΙΚΤΥΟ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ» , η οποία παρέχει υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, περίθαλψης, θεραπείας, υποστήριξης, εκπαίδευσης και κατάρτισης σε άτομα με χρόνια προβλήματα νοητικών, αναπτυξιακών, ψυχικών και κινητικών αναπηριών.

Επίτιμος Πρόεδρος της Χ.Α.Ν Αθηνών είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β΄,   & Επίτιμος Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου των Χ.Α.Ν  Ελλάδος  είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α’ .