Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ Χ.Α.Ν

Είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη διεθνής εθελοντική οργάνωση για νέους. Ιδρύθηκε το 1844 και σήμερα (2023) λειτουργεί σε 125 χώρες με περισσότερα από  60.000.000 μέλη και συμμετέχοντες στα προγράμματά της. Διεθνώς, η «Χριστιανική Αδελφότης Νέων» (Χ.Α.Ν) είναι περισσότερο γνωστή, με τα αρχικά του τίτλου της στα αγγλικά, ως Y.M.C.A. και είναι αναγνωρισμένη ως Μ.Κ.ΟΣύμβουλος του Ο.Η.Ε. Συμμετέχει ενεργά σε όλα τα διεθνή όργανα για οργανώσεις νέων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Συμβούλιο της Ευρώπης κ.α., έχοντας συχνά πρωταγωνιστήσει στην ίδρυση τέτοιων φορέων συνεργασίας.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ  Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ & ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ  Χ.Α.Ν

Η αποστολή όλων των Χ.Α.Ν διεθνώς είναι η ισόρροπη σωματική, ψυχική και πνευματική ανάπτυξη των νέων, αγοριών και κοριτσιών, αλλά και κάθε άλλου ατόμου που θέλει να συμμετέχει στις δράσεις της, με βάση τις χριστιανικές αρχές και με στόχο την διαμόρφωση ολοκληρωμένων χαρακτήρων, που θα αποτελέσουν χρήσιμους και ενεργούς πολίτες για την κοινωνία τους. Στα προγράμματα και τις δράσεις της Χ.Α.Ν μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι νέοι, ανεξάρτητα από θρησκεία, φυλή, εθνικότητα ή άλλες πεποιθήσεις.

Η τρισδιάστατη αυτή ισόρροπη ανάπτυξη με στόχο την κοινωνικότητα, απεικονίζεται άμεσα στο πιο γνωστό σύμβολο της Χ.Α.Ν, το κόκκινο ισόπλευρο τρίγωνο, όπου κάθε πλευρά του συμβολίζει το τρίπτυχο «ψυχή – πνεύμα – σώμα», ενώ η οριζόντια μπλε επιφάνεια πάνω στο τρίγωνο,  με το όνομα της οργάνωσης, συμβολίζει την κοινωνικότητα.

 

Για να πετύχει τους στόχους της αυτούς, η Χ.Α.Ν ανέπτυξε από την ίδρυση της μέχρι σήμερα μια εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων, που περιελάμβαναν θέματα από τη διερεύνηση των χριστιανικών αρχών και κειμένων και τη συναντίληψη μεταξύ των διαφόρων δογμάτων και θρησκειών, μέχρι τον αθλητισμό, την επαγγελματική και πανεπιστημιακή εκπαίδευση, την ανθρωπιστική βοήθεια για την αντιμετώπιση καταστροφών, πολέμων και κάθε είδους δυσκολιών, την ψυχαγωγία και τη δημιουργική απασχόληση, τις κατασκηνώσεις, την ναυαγοσωστική και τις καταδύσεις, τις τέχνες, την ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων και την εκπαίδευση εθελοντών, την ίδρυση των πρώτων «Κέντρων Ψυχαγωγίας Μονάδων – ΚΨΜ» («Σπίτια του Στρατιώτη») σε στρατιωτικές μονάδες και στρατόπεδα αιχμαλώτων πολέμου ή εκτοπισμένων, την προώθηση του διαλόγου για την ειρήνη, την προστασία του περιβάλλοντος, την περίθαλψη προσφύγων και την υποδοχή και εκπαίδευση μεταναστών, προγράμματα υγείας και αειφόρου ανάπτυξης κ.α. Πολλά αθλήματα, δραστηριότητες, θεσμοί και διαδικασίες που σήμερα θεωρούνται «δεδομένα», αποτελούν επιτυχημένα προγράμματα που σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά από τη Χ.Α.Ν.

Το πνεύμα της Χ.Α.Ν και η έμφαση που δόθηκε στην ανάπτυξη όλων αυτών των προγραμμάτων (που συχνά αποκαλούνται για συντομία «έμπρακτος χριστιανισμός»), επέτρεψε να συνεργαστούν στενά και αρμονικά μέσα σε αυτή άνθρωποι από διαφορετικά χριστιανικά  δόγματα, εθνική και φυλετική καταγωγή, παραδόσεις, πεποιθήσεις και επιλογές. Ξεπέρασαν τις όποιες διαφορές τους, έχοντας παράλληλα σεβασμό στη διαφορετικότητα του καθενός και τονίζοντας τις κοινές αρχές και αξίες που τους ενώνουν. Επικέντρωσαν έτσι τις προσπάθειές τους στην επιτυχία του κοινού κάθε φορά σκοπού, αλλά και στην καλλιέργεια των ιδιαίτερων ενδιαφερόντων τους.

Με τον τρόπο αυτό αναπτύχθηκαν επίσης εξαιρετικά γόνιμοι διάλογοι, ακόμα και με ανθρώπους που πρέσβευαν άλλες θρησκείες ή τρόπους δράσης και οργάνωσης της κοινωνίας, πράγμα που επέτρεψε στη Χ.Α.Ν να έχει δράσεις ανοικτές στον καθένα που απλά αποδέχεται τις βασικές πανανθρώπινες αξίες και θέλει να κάνει κάτι για την εμπέδωσή τους. Έτσι επιτεύχθηκε επίσης η διαμόρφωση επεξεργασμένων σε βάθος προγραμμάτων, απόλυτα προσαρμοσμένων σε τοπικό επίπεδο, που ανταποκρίνονταν στις ανάγκες και τις επιθυμίες των τοπικών κοινωνιών.

Όραμα YMCA 2030

Το όραμά μας είναι ένας κόσμος όπου κάθε άνθρωπος ζει σε αρμονία με τον εαυτό του, με την κοινωνία και με τη δημιουργία.

Αποστολή YMCA

Η αποστολή της YMCA είναι να ενδυναμώσει τους νέους και τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο για να οικοδομήσουν έναν δίκαιο, βιώσιμο, ισότιμο και χωρίς αποκλεισμούς κόσμο, όπου κάθε άτομο μπορεί να ευδοκιμήσει σε σώμα, μυαλό και πνεύμα.

Οι τέσσερις βασικοί πυλώνες επιρροής – ο καθένας με μια πίστη, μια υπόσχεση και τρεις στρατηγικούς στόχους

Τί πιστεύουμε και τί θα κάνουμε

Ευημερία της Κοινότητας

Η YMCA πιστεύει ότι κάθε άτομο πρέπει να έχει τα μέσα για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει σε σώμα, μυαλό και πνεύμα, φροντίζοντας παράλληλα για την ατομική και συλλογική του ευημερία.

Μέχρι το 2030 η YMCA θα συνδημιουργήσει, θα παρέχει και θα υποστηρίξει υψηλής ποιότητας, σχετικές και βιώσιμες λύσεις υγείας και ευημερίας για τους νέους και τις κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Έργο με νόημα

Το Κίνημα YMCA πιστεύει ότι όλοι οι νέοι αξίζουν το δικαίωμα να μαθαίνουν, να συμμετέχουν σε ευέλικτη, αξιοπρεπή και ουσιαστική εργασία και να χτίζουν βιώσιμα μέσα διαβίωσης.

Η YMCA δεσμεύεται να δημιουργήσει, να επεκτείνει και να υποστηρίξει ουσιαστικές, δίκαιες και ισότιμες ευκαιρίες εκπαίδευσης, κατάρτισης, απασχόλησης και επιχειρηματικότητας κατά τη μετάβαση στις νέες οικονομίες.

Βιώσιμος Πλανήτης

Η YMCA πιστεύει ότι πρέπει όλοι να δεσμευτούμε και να αναλάβουμε δράση για την προστασία και την αναγέννηση του Πλανήτη μας, προετοιμάζοντας μια δίκαιη μετάβαση σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι ζουν σε πλήρη αρμονία με τη φύση.

Η YMCA δεσμεύεται να γίνει ένα Πράσινο Κίνημα, μια ενεργή φωνή των νέων για την κλιματική δικαιοσύνη και υπέρμαχος των λύσεων βιωσιμότητας που ηγούνται των νέων.

Just World

Η YMCA πιστεύει στη δύναμη των νέων και των κοινοτήτων να προάγουν και να προάγουν τη δικαιοσύνη, την ειρήνη, την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους.

Η YMCA θα γίνει μια παγκόσμια φωνή στον αγώνα κατά των συστημικών διακρίσεων, της ανισότητας, της αδικίας και του ρατσισμού σε όλες τις μορφές του, ενισχύοντας τις φωνές των νέων και των κοινοτήτων όπου δραστηριοποιείται για να διασφαλίσει ότι η φωνή όλων θα ακουστεί.

Paris Basis – 1855

Το πρωτότυπο έγγραφο της «Βάσης των Παρισίων» του 1855 φυλάσσεται στο αρχείο της «Παγκόσμιας Ένωσης των Χ.Α.Ν.» (World Alliance of YMCAs) στην έδρα της στην Γενεύη της Ελβετίας.
Το πρωτότυπο έγγραφο της «Βάσης των Παρισίων» του 1855 φυλάσσεται στο αρχείο της «Παγκόσμιας Ένωσης των Χ.Α.Ν.» (World Alliance of YMCAs) στην έδρα της στην Γενεύη της Ελβετίας.

Η διαχρονική βάση του έργου και της δράσης της Χ.Α.Ν παγκόσμια, αποτυπώνεται στην «Βάση τω Παρισίων», όπως αυτή έγινε αποδεκτή από τους συμμετέχοντες στο 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο των ΧΑΝ στις 22 Αυγούστου 1855 στο Παρίσι, και επανεπιβεβαιώθηκε από το 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Παγκόσμιας Ένωσης των Χ.Α.Ν το 1973.

«Οι Χ.Α.Ν επιδιώκουν να ενώσουν τους νέους ανθρώπους που, αναγνωρίζοντας τον Ιησού Χριστό ως Θεό και Σωτήρα, σύμφωνα με την Αγία Γραφή, αποδέχονται τα διδάγματα Του στην πίστη και τη ζωή τους και επιθυμούν να ενώσουν τις προσπάθειες τους για την έλευση της βασιλείας Του μεταξύ των νέων.

Διαφορετικές απόψεις για άλλα θέματα, όσο σημαντικές και εάν είναι, δεν θα παρεμβαίνουν στις αρμονικές σχέσεις των τακτικών και συνεργαζομένων μελών της Παγκόσμιας Ένωσης των Χ.Α.Ν».

{Το πρωτότυπο κείμενο της «Βάσης των Παρισίων» στην Αγγλική γλώσσα:

“The Young Men’s Christian Associations seek to unite those young men who, regarding Jesus Christ as their God and Saviour, according to the Holy Scriptures, desire to be his disciples in their faith and in their life, and to associate their efforts for the extension of his Kingdom amongst young men.

Any differences of opinion on other subjects, however important in themselves, shall not interfere with the harmonious relations of the constituent members and associates of the World Alliance.” }

Το 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Χ.Α.Ν. στην Καμπάλα της Ουγκάντα το 1973, υιοθέτησε την παρακάτω διακήρυξη αρχών:

«Η Βάση του Παρισιού καταδεικνύει ότι ο Ιησούς Χριστός είναι το κέντρο της Χ.Α.Ν, η οποία αποτελεί μια παγκόσμια αδελφότητα που ενώνει χριστιανούς όλων των δογμάτων. Είναι συμβατή με μια πολιτική ανοικτών θυρών για τα μέλη τους, συμπεριλαμβάνοντας ανθρώπους ανεξάρτητα από πίστη καθώς και από ηλικία, φύλο, φυλή και κοινωνική κατάσταση. Η Βάση δεν προορίστηκε να χρησιμεύσει ως προϋπόθεση για την συμμετοχή συγκεκριμένων ατόμων στην Χ.Α.Ν, για την οποία ο καθορισμός των κριτηρίων σκοπίμως αφέθηκε στη διακριτική ευχέρεια των εθνικών Χ.Α.Ν – καταστατικών μελών της Παγκόσμιας Ένωσης των Χ.Α.Ν. Η Βάση καθιστά σαφές ότι τα καταστατικά μέλη της Ένωσης έχουν πλήρη ελευθερία να εκφράσουν τον σκοπό τους χρησιμοποιώντας άλλους όρους, που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες και τις προσδοκίες αυτών που σκοπεύουν να υπηρετήσουν, με την προϋπόθεση ότι όροι αυτοί θεωρούνται από την Παγκόσμια Ένωση ότι συμβαδίζουν με τη Βάση του Παρισιού. Αναγνωρίζοντας τον χαρακτήρα της Χ.Α.Ν στον κόσμο σήμερα, η επαναβεβαίωση αυτή της Βάσης του Παρισιού θέτει στις διάφορες οργανώσεις των Χ.Α.Ν και τα μέλη τους, ως συνεργάτες εν Θεώ, προτεραιότητες όπως οι εξής:

  • Να εργαστούν για την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών και δικαιοσύνης για όλους
  • Να εργαστούν για την επίτευξη και διατήρηση ενός περιβάλλοντος στο οποίο οι σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων θα χαρακτηρίζονται από την αγάπη και την αλληλοκατανόηση
  • Να εργαστούν για την επίτευξη και διατήρηση συνθηκών, στη Χ.Α.Ν και την κοινωνία, τους θεσμούς και οργανισμούς της, που θα ενισχύουν την εντιμότητα, την εμβάθυνση και τη δημιουργικότητα
  • Να αναπτύξουν και να διατηρήσουν πρωτοβουλίες και προγράμματα που αναδεικνύουν την ποικιλία και το βάθος του χριστιανικού βιώματος
  • Να εργαστούν για την ανάπτυξη ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων